Operating System MCQ Part-I

1. If there are multiple recycle bin for a hard disk

a. you can set different size for each recycle bin

b. you can choose which recycle bin to use to store your deleted files

c. You can make any one of them default recycle bin

d. None of above

Correct Answer: A

2. Identify false statement

a. You can find deleted files in recycle bin

b. You can restore any files in recycle bin if you ever need

c. You can increase free space of disk by sending files in recycle bin

d. You can right click and choose Empty Recycle Bin to clean it at once

Correct Answer: C

3. If the displayed system time and date is wrong, you can reset it using

a. Write

b. Calendar

c. Write file

d. Control panel

Correct Answer: D

4. You should save your computer from?

a. Viruses

b. Time bombs

c. Worms

d. All of the above

Correct Answer: D

5. World Wide Web is being standard by

a. World wide corporation

b. W3C

c. World Wide Consortium

d. World Wide Web Standard

Correct Answer: B

6. A co-processor

a. Is relatively easy to support in software

b. Causes all processor to function equally

c. Works with any application

d. Is quite common in modern computer

Correct Answer: A

Computer Fundamental MCQ
https://tech4nep.com/computer-fundamental-mcq/

7. A Microsoft Windows is ….. a(n)

a. Operating system

b. Graphic program

c. Word Processing

d. Database program

Correct Answer: A

8. Which of the following is program group?

a. Accessories

b. Paint

c. Word

d. All of above

Correct Answer: A

9. Which is not application software?

a. Windows NT

b. Page Maker

c. WinWord XP

d. Photoshop

Correct Answer: A

10. The ….. program compresses large files into a smaller file

a. WinZip

b. WinShrink

c. WinStyle

d. None of above

Correct Answer: A

11. Which of the following is an example of a real time operating system?

a. Lynx

b. MS DOS

c. Windows XP

d. Process Control

Correct Answer: D

12. Which of the following operating system does not implement the multitasking truly?

a. Windows 98

b. Windows NT

c. Windows XP

d. MS DOS

Correct Answer: D

13. Which of the following windows version support 64 bit processor?

a. Windows 98

b. Windows 2000

c. Windows XP

d. Windows 95

Correct Answer: A

14. The operating system creates … from the physical computer

a. Virtual space

b. Virtual computer

c. Virtual device

d. None

Correct Answer: B

15. What program runs first after computer is booted and loading GUI?

a. Desktop Manager

b. File Manager

c. Windows Explorer

d. Authentication

Correct Answer: D

Microsoft Office MCQ
https://tech4nep.com/microsoft-office-mcq/

16. Which of the following operating system do you choose to implement a client server network?

a. MS DOS

b. Windows

c. Windows 98

d. Windows 2000

Correct Answer: D

17. The memory which allocates space for DOS and application is called

a. Expanded memory

b. Cache memory

c. Virtual memory

d. Conventional memory

Correct Answer: D

18. My Computer was introduced from

a. Windows 3.1

b. Windows 3.11

c. Windows 95

d. Windows 98

Correct Answer: C

19. Which of the following Windows do not have Start button.

a. Windows Vista

b. Windows 7

c. Windows 8

d. None of above

Correct Answer: C

20. Which is the latest version of MS Windows?

a. Windows 2007

b. Windows 8.1

c. Windows 2008

d. Windows 7

Correct Answer: B

21. Which operating system doesn’t support networking between computers?

a. Windows 3.1

b. Windows 95

c. Windows 2000

d. Windows NT

Correct Answer: A

22. Which one is not a system tool?

a. Backup

b. Disk defragment

c. Virus scanning

d. All of the above

Correct Answer: C

23. Which of the following does not support more than one program at a time?

a. DOS

b. Linux

c. Windows

d. Unix

Correct Answer: A

24. Which of the following is not an operating system?

a. DOS

b. Linux

c. Windows

d. Oracle

Correct Answer: D

25. Linux is a(n) … operating system

a. Open source

b. Microsoft

c. Windows

d. Mac

Correct Answer: A

26. Which operating system can you give smallest file name?

a. Ps/2

b. Dos

c. Windows

d. Windows NT

Correct Answer: B

27. Which one is not operating system?

a. P11

b. OS/2

c. Windows

d. Unix

Correct Answer: A

28. Which of the following is not a multitasking operating system?

a. Windows

b. Linux

c. Win NT

d. DOS

Correct Answer: D

29. You should choose Sleep option when

a. The computer is tired after working for the whole day

b. You are leaving for a very short time and want to resume you work shortly

c. When computer gets hanged frequently. Let it sleep for some time

d. You finish working and going to bed

Correct Answer: B

30. The …. displays the name of every computer user on the computer

a. Wish list screen

b. Command screen

c. Welcome screen

d. None of the above

Correct Answer: C

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!