Operating System MCQ Collection


1. My Computer was introduced from?

a. Windows 3.1
b. Windows 3.11
c. Windows 95
d. Windows 98

Answer: C. Windows 95


2. Which of the following windows version support 64 bit processor?

a. Windows 98
b. Windows 2000
c. Windows XP
d. Windows 95

Answer: C. Windows XP


3. Which is not application software?

a. Windows NT
b. Page Maker
c. WinWord XP
d. Photoshop

Answer: A. Windows NT


4. Which of the following is system software?

a. Operating System
b. Compiler
c. Utilities
d. All of the above

Answer: D. All of the above


5. The number of character contained in primary name (DOS)?

a. up to 8 characters
b. up to 3 characters
c. up to 10 characters
d. None

Answer: A. Up to 8 Characters



6. What is dispatch latency?

a. The time taken by the dispatcher to stop one process and start another
b. The time taken by the processor to write a file into disk
c. The whole time taken by all processor
d. None of above

Answer: A. The time taken by the dispatcher to stop one process and start another


7. Which is the first program run on a computer when the computer boots up?

a. system Software
b. Operating System
c. system Operations
d. None

Answer: B. Operating System


8. Which of the following is suitable after you install new drivers?

a. Shout Down
b. Restart
c. Sleep
d. Hibernate

Answer: B. Restart


9. What is Dr. Watson?

a. IT Export
b. Diagnosis Tool
c. Surgeon
d. None

Answer: B. Diagnosis Tool


10. Which components appear in the initial windows start up display?

a. Dialog Box
b. Task Bar
c. Start Menu
d. All

Answer: B. Task Bar


Leave a Reply

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!