Multiple Choice Question on Microsoft Access Part-III

61. The___ operator will cause a record to be selected only if two or more conditions are satisfied

a. Or

b. If or

c. Range

d. And

Correct Answer: D

62. Which field type can store photos?

a. Hyperlink

b. OLE

c. Both of these can be used

d. Access tables can’t store photos

Correct Answer: B

63. Queries in Access can be used as

a. view, change and analyze data in different ways

b. a source of records for forms and reports

c. Only a

d. Both a and b

Correct Answer: D

64. While creating relationship, when you drag a field of a field to drop into another table the mouse pointer changes into

a. a doctor’s sign

b. thin + sign

c. outline rectangle

d. None of above

Correct Answer: C

65. Which of the following is a method to create a new table in MS Access?

a. Create table in Design View

b. Create Table using wizard

c. Create Table by Entering data

d. All of above

Correct Answer: D

Multiple Choice Question on Microsoft Access Part-I

66. It is most common type of query. It retrieves records from one or more tables and then displays the

a. Parameter

b. Select

c. crosstab

d. All of above

Correct Answer: B

67. What is the difference between ‘Open’ and ‘Open Exclusively’?

a. Open statement opens access database files and Open exclusively opens database files of other program like Oracle

b. Open Exclusive locks whole database so that no one can access it whereas Open locks only the record that is being accessed

c. Both Open and Open Exclusively are same

d. Open Exclusive command does not exist in MS Access

Correct Answer: B

68. Which of the following statement is true

a. Reports can be used to retrieve data from tables and calculate

b. Queries can be printed in well formatted manner and presented as the information

c. Queries can include calculated fields that do not exist in table

d. Reports and forms are similar but forms are use to print but reports to display on screen only

Correct Answer: C

69. It is a query that when run displays its own dialog box prompting you for information, such as

a. Select

b. crosstab

c. Parameter

d. Append

Correct Answer: C

70. It is used to calculate and restructure data for easier analysis of your data. It calculates the sum,

a. Parameter

b. Select

c. crosstab

d. Append

Correct Answer: C

71. What is the maximum length a text field can be?

a. 120

b. 255

c. 265

d. 75

Correct Answer: B

72. Which of the following statement is true?

a. Foreign key fields don’t allow duplicate values

b. In primary key field you can enter duplicate value

c. In an indexed field you may or may not enter duplicate value depending upon setting

d. All statements are true

Correct Answer: C

73. Microsoft Access is a

a. RDBMS

b. OODBMS

c. ORDBMS

d. Network database model

Correct Answer: A

74. If you need to edit a relationship

a. Right click the relationship line and choose Edit Relationship

b. Double click the relationship line

c. Both of above

d. None of above

Correct Answer: C

75. DCL provides commands to perform actions like

a. Change the structure of tables

b. insert, update or delete records and data values

c. authorizing access and other control over database

d. None of above

Correct Answer: C

Multiple Choice Question on Microsoft Access Part-II

76. Which of the following store command to retrieve data from database?

a. Forms

b. Reports

c. Queries

d. Tables

Correct Answer: C

77. Both conditions display on the same row in the design grid when ___operator is in use

a. OR

b. IN

c. AND

d. LIKE

Correct Answer: C

78. If you write criteria values vertically (one in a row) it will mean

a. OR conditions

b. AND conditions

c. NOT condition

d. None of above

Correct Answer: A

79. The key uniquely identifies each record in a table.

a. primary key

b. key word

c. filed name

d. All of above

Correct Answer: A

80. What do you mean by one to many relationship between Student and Class table?

a. One student can have many classes

b. One class may have many student

c. Many classes may have many students

d. Many students may have many classes

Correct Answer: B

correct answer is One student can have many classes because question asked one to many relationship between student and class

81. A part of database that stores only one type of data is

a. Report

b. Field

c. Query

d. Record

Correct Answer: B

82. Which of the following may not be a database?

a. Data presented in table in MS Word document

b. Data entered in Excel spreadsheet

c. A presentation created in PowerPoint

d. A telephone diary

Correct Answer: C

83. A database can be best described as

a. Organized collection of data

b. Useful presentation of data

c. Graphical representation of data

d. All of above

Correct Answer: A

84. Which of the following term is least related to database?

a. Attributes

b. Tuples

c. Relationship

d. Columns

Correct Answer: D

85. Collection of related records in a database is known as

a. File

b. Bench

c. Table

d. Relationship

Correct Answer: C

86. The task of arranging data in order is called

a. Searching

b. Sorting

c. Ordering

d. Shorting

Correct Answer: B

87. Each record is constituted by a number of individual data items which are called

a. Fields

b. Data Types

c. Relations

d. Tables

Correct Answer: A

88. Which of the following is not a database object in MS Access?

a. Tables

b. Query

c. Report

d. Relationship

Correct Answer: D

89. A database object in MS Access that stores a question about the data in database?

a. Table

b. Form

c. Query

d. Report

Correct Answer: C

90. The complete information about an entity in a database is called

a. Data

b. Information

c. Field

d. Record

Correct Answer: D

Multiple Choice Question on Microsoft Access Part-IV come soon..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!